Infografice & Statistici

Despre ce vorbește ‘generația nevorbită’ atunci când este întrebată

În anul 2016, am adunat 1131 de elevi din orașele mari ale României: București, Bacău, Galați, Bistrița, Iași și Brăila într-un studiu de tip non-probabilist. Am vrut să colectăm informații despre relațiile de cuplu, așa că am pus întrebări deschise – care permit exprimarea liberă. Pentru că subiectul acestui studiu a fost unul super intim, ne-am decis să facem totul pe net, ca să nu păstrăm anonimitatea răspunsurilor. Ne-am dorit ca toți cei care au răspuns să se simtă safe.

Cifrele pe care le veți vedea în acest infografic sunt rezultatele acestui studiu făcut atunci, rezultate ce nu pot fi extrapolate la nivelul tuturor liceenilor din România. Însă aceste informații sunt niște insights care micșorează distanțele între generații și care ne arată că în timp ce totul se schimbă, niște lucruri rămân la fel. Hai să ne exersăm empatia.

Sinceritate, inteligență, simțul umorului

Adolescenților le place când ceilalți sunt true. Pe locul doi în topul calităților cele mai apreciate se află inteligența, iar pe trei este simțul umorului, pentru că nimic nu se compară cu un LOL irl. Pentru 24% dintre băieți contează și frumusețea tipelor, în timp ce pentru fete not so much – doar 7% menționează asta.

Calități apreciate într-o relație Răspunsurile la întrebările:

Care sunt principalele 3 calități pe care trebuie să le aibă persoana cu care ți-ai dori să fii într-o relație?

Care sunt principalele 3 calități pe care le apreciezi la persoana cu care ești sau ai fost într-o relație?

Ce se întâmplă după relații

Pare că am pățit-o toți, cel puțin o dată: s-a întâmplat ca ex-ul să dea din casă niște lucruri nu tocmai adevărate despre noi după ce ne-am despărțit. În același timp, aproape un sfert de adolescenți au recunoscut că au făcut același lucru foștilor.

Răspunsuri la întrebările:

 Ți s-a întâmplat vreodată ca după ce ai încheiat o relație, persoana cu care ai fost să vorbească urât despre tine sau să spună lucruri neadevărate altor persoane?

 Ai simțit vreodată nevoia să te răzbuni pe fosta prietenă/fostul prieten vorbindu-le prietenilor lucruri intime sau lucruri neadevărate în totalitate despre acesta/aceasta?

Principalele motive de despărțire

Înșelatul e principalul motiv pe care îl invocă tinerii atunci când vine vorba de despărțiri. Minciuna este pe locul doi, în tandem cu înșelatul. Fetele pun pe locul trei violența fizică sau verbală, ceea ce băieții nu iau în considerare (deși abuzul nu ține cont de gen) – spun că s-ar despărți dacă și-ar da seama că nu prea au chestii în comun cu partenerul.

Când vine vorba de iertat și continuat, 9% dintre băieți spun că pot trece peste orice neplăcere într-o relație fără să se despartă, în timp ce doar 3% dintre fete cred asta.

Răspunsurile la întrebarea:
Care sunt principalele 3 motive pentru care te-ai despărți de cineva?
(întrebare deschisă)

Când ți se încalcă intimitatea

Un sfert dintre fete și o treime dintre băieți spun că li s-au citit fără permisiune mesajele de pe telefon, fie că vorbim de emailuri, Facebook, Whatsapp. Jumătate au reacționat negativ la asta, iar o treime nu au avut nicio reacție, fiindcă no biggie. O treime dintre ei recunosc că au făcut de asemenea acest lucru. Remember: doar dacă un telefon e la vedere, nu-nseamnă că e okay să încalci intimitatea altcuiva așa cum nu e okay să ți se încalce nici ție.

Răspunsuri la întrebările:


Ți s-a întâmplat vreodată ca persoana cu care ești/ ai fost în relație să îți citească fără știrea ta mesajele de pe
telefon/ email/ facebook/ whatsapp etc.? (întrebare închisă)

Cum ai reacționat (întrebare deschisă)

Violența în cuplu

14% dintre băieți, față de 7% dintre fete, spun că li s-a întâmplat să fie loviți într-o ceartă cu partenera/ partenerul. Majoritatea dintre ei declară că acest lucru i-a amuzat și că nu au făcut nimic, însă o parte dintre ei au ripostat violent, verbal sau fizic. Fetele, în schimb, nu s-au amuzat: s-au supărat și s-au despărțit de tipi după un moment de genul. 13% dintre fete și 5% dintre băieți recunosc că și-au lovit partenerul/ partenera într-o ceartă.

Răspunsul la intrebările:

Ți s-a întâmplat vreodată ca într-o ceartă cuppartenerul/partenera să fii
lovită/lovit de către cesta/aceasta?

Ți s-a întâmplat vreodată ca într-oceartă să îți pierzi cumpătul și să îți lovești partenera/partenerul?

Martori la violență

Două treimi dintre cei întrebați au fost martori la situații violente într-un cuplu de adolescenți. Mai puțin de jumătate au intervenit, pentru că jumătate dintre cei care au răspuns consideră că astfel de situații se rezolvă în cuplu și că nu e treaba lor să se bage. 18% dintre fete au declarat că nu au intervenit de teamă. O treime dintre cei care au răspuns i-au separat pe cei aflați în conflict. Dintre fetele care au intervenit, majoritatea au preferat să medieze situația oferind sfaturi, în timp ce 10% dintre băieți au folosit violența la rândul lor pentru a rezolva conflictul.

Răspunsul la intrebările:
 Ai fost vreodată martor/a unei
situații violente într-un cuplu de aceeași vârstă cu tine?

În ce fel ai intervenit?